Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/aktoyz/rauftahamiler.com/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/editors/class-vc-frontend-editor.php on line 664
Pasif Sigara İçiciliği – Prof.Dr.Rauf TAHAMİLER
Geniz Eti Ameliyatı
Haziran 27, 2021
Burun Kanamaları
Haziran 27, 2021

Yanan bir sigaranın dumanı ve sigara içen kişinin soluğu ile yaydığı dumanın bileşimidir. Ayrıca çevresel sigara içiciliği, duman olarak da adlandırılır (ETS= Environmental Tobacco Smoke, ÇSD= Çevresel Sigara Dumanı). Kokusuyla kolayca ayırdedilir. ÇSD kötü kokulu, yakıcı, göz ve burnu rahatsız edicidir. Daha da önemlisi sağlığı tehdit edicidir. ÇSD içinde 4000'den fazla kimyasal madde belirlenmiştir. Bunların en az 43 tanesi kanser yapıcıdır.

Çevresel Sigara Dumanına Maruz Kalmak Sık Rastlanan Bir Durum mudur?

A.B.D.'de erişkinlerin yaklaşık %26'sı sigara içiyor. 5 yaşın altındaki çocukların %50-67'si de en az bir erişkinin sigara içtiği evlerde yaşıyor. Ülkemizde bu oran çok daha üst seviyelerdedir.

Kimler Risk Grubundadır?

ÇSD herkes için zararlıdır. Ancak, anne karnındaki bebekler, küçük bebekler ve çocuklar daha büyük risk altındadır. Çünkü gelişmekte olan akciğer, beyin gibi organlar zarar görürler.

Anne Karnındaki Bebeğe ve Yeni Doğanlara Etkileri

Anne ve bebek arasında hamilelik boyunca bir kan dolaşımı ve bu yolla bir alışveriş vardır. Sigara içen hamile kadınlarda bu dolaşım değişir. Uzun dönemde ne gibi sağlık sorunlarına yol açtığı henüz bilinmiyor. Ama bazı çalışmalar hamilelikte sigara içmenin yarık damak-dudak gibi doğum anomalilerine yol açtığını göstermiştir.
Sigara içen annelerin daha az sütü vardır, bebekleri düşük doğum ağırlıklıdır. Sigara içen anne çocuklarında "Ani Bebek Ölümü Sendromları"na daha sık rastlanır. Bu da 1-12 aylık bebeklerin en sık ölüm nedenidir.

Çocuk Akciğerleri ve Solunum Sistemi

Her yaştaki çocukda ÇSD'ye maruz kalmak akciğer işlevlerini bozar. Çocukluk dönemi astımlarının sıklığını ve şiddetini artırır. Pasif içicilik; sinüzit, rinit, kistik fibrozis, kronik solunum problemleri (öksürük, geniz akıntısı gibi) rahatsızlıklarını artırır. 2 yaşın altındaki çocuklarda ÇSD bronşit ve zatürre olasılığını artırır.
1992 tarihli bir çalışmada ÇSD'nin 18 aydan küçük çocuklarda her yıl 150.000-300.000 alt solunum yolları enfeksiyonlarına yol açtığı gözlenmiştir.
Bu hastalardan 15.000'i hastaneye yatmak zorunda kalmıştır. Günde yarım paket veya daha fazla sigara içen anne babaların çocuklarının herhangi bir solunum yolu hastalığından hastaneye yatma riski 2 kat daha fazladır.

ÇSD (Çevresel Sigara Dumanı) ve Kulaklar

ÇSD hem kulak enfeksiyonlarının sayısını artırır, hem de kulak hastalığının süresini uzatır. Solunan duman burun arkasıyla orta kulağı birbirine bağlayan östaki borusunu irite eder. Bu da orta kulakta sıvı birikimi ve enfeksiyonla kendini gösterir. Çocuklarda duyma kaybının en önemli sebeplerinden biri kulak enfeksiyonudur. Eğer ilaçla etkili cevap alınamazsa cerrahi girişim gerekir.

ÇSD VE Beyin

Hamilelik ve sonrasında sigara içen annelerin çocukları diğerlerine göre daha çok davranış bozukluğu gösterir. Hiperakitvite, okul performansı ve entellektüel kazanımlar da bozulur.

Pasif Sigara içiciliği Kanser Nedeni midir ?

Şimdiye kadar sadece pasif içiciliğin çocuğunuzun gelişimine zarar verdiğini öğrendiniz. Peki ÇSD'nin diğer kanser nedeni hava kirletici maddelerden 100 kat daha fazla kansere yol açma riski olduğunu biliyor muydunuz?
ÇSD'nin her yıl 3000'den fazla sigara içmeyen kişinin akciğer kanserinden ölümüne yol açtığını biliyor muydunuz? Hazır bunları öğrenmişken çocuğunuzun pasif içiciliğini hemen şu andan itibaren önleyebilirsiniz.

Ne Yapabilirsiniz ?

1- Eğer içiyorsanız, sigarayı bırakın! Bu konuda yardıma      ihtiyacınız olursa doktorunuza başvurun. Zira, sigarayı      bırakmanıza yardımcı olacak bir çok ürün var artık.
2- Evinizde sigara içenler varsa, onların bırakmasına yardımcı      olun. Bu mümkün değilse, onlardan ve ziyaretçilerden evin      dışında sigara içmelerini rica edin.
3- Arabanızda sigara içilmesine izin vermeyin!
4- Çocuğunuzun okulunda ya da çevresinde sigara içilip      içilmediğini kontrol edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önemli Bilgilendirme

1 Temmuz 2021 Tarihi İtibarı ile Sadece Medicana Ataşehir Hastanesinde Hasta Kabul Edeceğim, Bilgilerinize sunarım.