Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/aktoyz/rauftahamiler.com/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/editors/class-vc-frontend-editor.php on line 664
Kulak Kiri Bir Hastalıkmıdır ? – Prof.Dr.Rauf TAHAMİLER
Kepçe Kulak ve Estetiği
Haziran 27, 2021
Gürültünün Sağlığa Etkileri
Haziran 27, 2021

Birçoğumuz kulağımızda zaman zaman biriken kirlerden şikayetçiyizdir. Hele bazılarımız bu birikintileri temizlemeyi takıntı haline getirip her fırsatta pamuklu çubuklarla gayretli bir temizliğe kalkışmaktayız. Hiç düşündünüz mü madem sürekli temizlenecekti acaba bu kulak kiri dediğimiz salgı neden var diye?

Dış Kulak Yolu

Gerçekten de dış kulak yolu dediğimiz yani kulak kepçesinden kulak zarına kadar uzanan kanalın yaklaşık üçte birlik dış kısmında, tüylerle örtülü bölümde bizim kulak kiri olarak tanımladığımız ve aslında kulağın mikrop kapmaması, kendini dış etkenlerden koruyabilmesi için ürettiği ve serumen adını alan salgı bulunur.
Buradaki salgının mikropları öldürücü ve dışarıdan gelen yabancı maddeleri tutucu yapışkan bir etkisi vardır. Aynı zamanda normal bir insanda buradaki tüyler üretilen bu salgıyı dışarıya doğru atma hareketiyle temizler ve yeni salgı üretimine olanak verirler. Oldukça dar olan bu kanalın içindeki salgıyı temizlemeye çalışırken kulağın kendi kendini temizleyemeyeceği derin bölgeye iterseniz burada buşon dediğimiz gerçek kulak kirlerinin oluşmasına neden olursunuz. İşte bu durumda artık sizin temizlik dediğiniz işlem tıbben bir hastalık olan buşona neden olur ki bu birikintinin mutlaka doktor tarafından temizlenmesi gerekmektedir.

Kulağı Temizletmek Zararlı mı?

En sık sorulan sorulardan biri de 'kulağımı doktora temizletmeli miyim?' sorusudur. Elbette sağlıklı bir kulağın doktor tarafından temizlenmeye ihtiyacı yoktur. Baştan beri anlattığım gibi kulak zaten kendi kendini temizleyebilen bir organdır. Ancak dış kulak yolunu tamamen tıkamış ve artık kulağın kendi başına temizleyemeyeceği bölgede ve miktar olarak fazla sert bir kirin oluşmuş olması elbette temizlenmesini gerektirecektir. İşte bu noktada bir kısır döngü başlamaktadır.
Bu kire neyin neden olduğu çözümlenmezse elbette yeniden oluşacak ve yeniden temizlik gerekecektir. Yani kulağın yeniden temizlenmesinin nedeni bir kere temizlenmiş kulağın bu temizliğe alışması ve yeniden temizlenmeye gereksinim duyması değil, neden ortadan kaldırılmadığından dolayı yeniden temizlik gerekmiş olmasıdır.

Kulak Kaşıntısı ve Kulak Kiri

Bazı bünyelerde kulak salgısı üretimi daha fazladır. Özellikle yağlı ciltlerde bu salgı daha yoğun bir şekilde üretilir. Kuru ciltlilerde ise salgı daha az ancak kuru bir biçimdedir. Alerjik insanlarda, şampuan ve sabunlu suyun kaşıntıya neden olmasına bağlı daha fazla kulak kiri oluşması ve daha sık dış kulak yolu enfeksiyonları gözlenir. Kaşıma sırasında çok ince olan kulak yolu derisinde çizilmeler olup mikroplara davetiye çıkartılır. Bu nedenle kulak kaşıntısı olan kişiler sorunu kaşıyarak değil doktora başvurarak çözümlemelidirler. Ayrıntılı bir kulak muayenesi sonucu doktorunuz size tedavi konusunda yardımcı olacaktır.
Elbette kulağınızı hiç temizlemeyin demiyorum. Ancak kulak kanalına temizlik amacıyla pamuklu çubukları sokmayın diyorum. Dış kulak yolundaki doğal temizlik sisteminin görünür bölüme ittiği salgıyı ve banyo sonrasındaki ıslaklığı fazla derine ilerlemeden temizlemekte elbette bir sakınca yoktur. Ancak bunu bir takıntı haline getirmemeli ve haftada iki defadan fazla yapmamalıyız. Unutmamalıyız ki kulak kiri dediğimiz salgı aslında kulağın kendini korumak için ürettiği doğal bir koruyucudur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önemli Bilgilendirme

1 Temmuz 2021 Tarihi İtibarı ile Sadece Medicana Ataşehir Hastanesinde Hasta Kabul Edeceğim, Bilgilerinize sunarım.