Kulak Kiri Bir Hastalıkmıdır ?
Haziran 27, 2021
Saman Nezlesinde Işık Tedavisi
Haziran 27, 2021

Gürültünün yalnızca kulağımıza zarar verdiğini düşünür ve gürültülü yerlerde kulağımızı kapatarak bu etkiden kurtulduğumuzu sanırız. Oysa gürültü sadece kulağı değil vücudumuzun diğer organlarını da etkiler ve hastalanmalarına yol açar.
İstenmeyen ya da rahatsız eden her sese gürültü deriz. Gürültü modern çağımızda geniş kitleleri etkilemektedir. Robert Koch'un yüzyılımızın başında söylediği "Gürültü yakında kolera ve veba gibi önlem alınacak bir afet olacaktır." sözü dikkat çekicidir.

Çevre Kirliliği Yaratıyor

Günümüzde Almanya'da gürültünün yol açtığı ekonomik yük gayri safi milli hasılanın yaklaşık yüzde ikisine karşılık gelmektedir. Türkiye' de gürültü kirliliği çevre sorunları arasında dördüncü sıradan ikinci sıraya yükselmiştir. Gürültünün kişi ve toplum üzerine çeşitli etkileri vardır.
Gürültüye bağlı işitme kaybı, kulak ağrısı, kulak çınlaması, konuşmayı anlama bozuklukları, denge bozuklukları gibi kulak üzerine olumsuz etkiler görülmektedir. Kulakla ilgili bozuklukların yanı sıra uyku bozuklukları, stres, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, stres faktörü olarak bağışıklık sisteminde dolaylı etkiler, yorgunluk, baş ağrısı, bulantı, cinsel isteksizlik ve iştah kaybı gibi çeşitli bulguların görülmesinden sorumlu tutulmuştur.

Yaşlandıkça Zararı Atrıyor

Gürültüden duyulan rahatsızlık yaşla artmaktadır. İleri yaşla birlikte çevreye karşı toleransın azalması ve konuşmayı anlamada duyulan güçlük buna neden gösterilmektedir. Sosyal statü yükseldikçe gürültüden hoşnutsuzluğun attığı belirtilmiştir
Gürültü, yorgunluk ve kendini iyi hissetmeme gibi bulgulara ve gün boyu huzursuzluğa neden olabilmektedir. Gürültüye bağlı uyku bozukluğu olan hastalarda göğüs ağrısı ve yüksek tansiyon oranlarında artış görülmüştür. Gürültüye bağlı stres durumunda vücutta magnezyum atılışında bir artış gözlenmektedir. Vücutta eksilen magnezyum damarların büzülmesiyle organların beslenmesinde bozukluğa neden olmaktadır. Bu da bazı elementlerin diyetimizdeki önemini vurgulayan bir örnektir.

Koruyucu Kullanmak Gerekiyor

Dikkat, algı ve bellek gerektiren işler üzerinde gürültünün olumsuz etkileri vardır. Birçok endüstriyel iş alanında kulak koruyucularının kullanımı zorunludur. Bu sadece kişinin kulak sağlığını korumakla kalmaz verimliliği de arttırır.
Birçoğumuzun yoğun tempolu şehir yaşamında kanıksadığı gürültü aslında sağlığımıza yönelik ciddi bir tehdittir. Bu konuda hepimiz daha duyarlı olmalı ve gürültüye yol açan davranışlardan kaçınmalıyız. Daha saygılı ve sağlıklı bir yaşam için gürültüyle savaş, her şehir insanının sorumluluğudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önemli Bilgilendirme

1 Temmuz 2021 Tarihi İtibarı ile Sadece Medicana Ataşehir Hastanesinde Hasta Kabul Edeceğim, Bilgilerinize sunarım.